Artikel website

Nederlandse organisaties met artikelen voor bedrijven

Benieuwd naar de tarieven van makelaars? Makelaarkosten legt het uit!

Bent u van plan om uw huis te gaan verkopen? Dan is het goed om te verkennen welke tarieven makelaars hanteren als zij voor u aan de slag gaan. Wij van makelaarkosten helpen u graag verder met onafhankelijke verkoopadviezen voor uw huis. Wij vertellen u graag op basis van welke kosten, makelaars vaak tarieven hanteren. De prijzen zijn uiteenlopend met grote verschillen. Hoe het mogelijk is dat de tarieven van makelaars zo verschillend kunnen zijn en wat erbij komt kijken als u uw huis gaat verkopen, leggen wij u graag uit. Voor de complete informatie verwijzen wij u door naar onze website: makelaarkosten.nl.

Tarieven makelaars

Elke huisbezitter wil na de verkoop van zijn of haar huis een mooi resultaat overhouden onderaan de streep. U heeft wellicht flink verbouwd of geïnvesteerd in de verduurzaming van uw woning. Ook door verloop van tijd is uw woning wellicht sterk in waarde gestegen. Om welke reden u ook wilt gaan verhuizen, u wilt weten welke tarieven makelaars hanteren om voor u een koper te vinden. Een makelaarstarief is in uitzonderlijke gevallen op basis van een vast bedrag. Handig als u vooraf wilt weten hoeveel de makelaar u gaat kosten, maar nadelig als de verkoopresultaten tegenvallen. U dient namelijk dan nog steeds hetzelfde bedrag te voldoen. Daarbij dient u goed te controleren welke diensten onder deze vaste prijs vallen, want in vrijwel geen enkele situatie vallen echt alle makelaarskosten binnen het vaste prijs tarief. Makelaars stellen in de andere situaties hun tarief samen op basis van diensten en uiteraard de makelaarscourtage. Een makelaarstarief begint allemaal bij de opstartkosten. De opstartkosten zijn de kosten die een makelaar maakt om uw huis in de verkoop te zetten. Hierbij heeft iedere makelaar zijn of haar eigen verkoopstrategie. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor professionele foto’s, opvallende advertenties, diverse advertenties en onderscheidende brochures. Hierdoor wordt gelijk voor de maximale verkoopkans van uw huis gegaan. Uiteraard dienen bij dit tarief de uren nog te worden opgeteld die de makelaar inzet om uw huis in de verkoopmarkt te plaatsen. De opstartfase is dus een flinke investering voor iedere makelaar. Het hanteren van opstartkosten als onderdeel van een makelaarstarief, is dus zeker geen onbekend principe en wordt op welke wijze dan ook, meegenomen in het tarief bij verkoop van uw huis.

Bepalend voor de tarieven van makelaars is makelaarscourtage

Tarieven van makelaars worden hoofdzakelijk vastgesteld door courtage. Dit is het percentage van de verkoopsom dat uw makelaar krijgt voor zijn of haar diensten bij de verkoop van uw huis. Het grootste gedeelte van elk makelaarstarief is dus op basis van dit percentage. Dit ligt tussen de 1% en 2% van de verkoopsom. Klinkt misschien als een klein verschil, maar onthoud dat het om flinke bedragen gaat, waardoor een klein verschil al vaak duizenden euro’s meer kost. Wij adviseren daarom om vooraf altijd meerdere offertes te laten uitbrengen door verschillende makelaars. Zo kunt u voor de makelaar gaan met het voordeligste tarief!

Tarieven makelaars, wat is belangrijk:

  • Ga goed geïnformeerd van start gaan
  • Voorkom veelgemaakte fouten
  • Vraag meerdere offertes op
  • Vraag om onafhankelijk advies voor u een definitieve keuze maakt
  • Controleer altijd welke diensten er onder een eventuele vaste prijs vallen

Wilt u meer informatie over tarieven van makelaars? Bekijk dan nu onze website voor onze deskundige en onafhankelijke informatie: makelaarkosten.nl! Wij helpen u graag verder met al uw vragen omtrent koop en verkoop van ontroerend goed. 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn