Artikel website

Nederlandse organisaties met artikelen voor bedrijven

Hier is hoe je je negatief zelfbeeld kunt overwinnen

“Ik heb het gevoel dat ik niet goed genoeg ben. Alsof ik alleen maar dingen verkeerd doe lopen. Ik kan zelfs niks aanraken of het gaat stuk. Ik voel me onwaardig en doorzichtig, alsof mensen recht in me kijken en niet leuk vinden wat ze zien.” Als je mensen zou vragen om zichzelf te omschrijven, zou je bij velen de pijn die ze voelen in hun ogen kunnen aflezen. Het is niet ongewoon om dingen te horen als “Ik ben laf, lelijk, dik, nutteloos, dom en egoïstisch.” Vaak vraag je je dan ook af met welke mix van ervaringen iemand zo’n negatief zelfbeeld had gecreëerd. Immers, veel van wat mensen over hun leven vertellen, laat zien dat ze dapper en niet laf zijn geweest. Ze niet dik of lelijk zijn, althans niet door de objectieve ogen van hen die oprecht naar hen luisteren. En, verre van nutteloos zijn geweest, maar eerder mondig, intelligent en hebben ze veel bereikt in hun leven. Veel mensen met een negatief zelfbeeld, zijn eerlijk en redelijk als het op andere mensen aankomt, maar reserveren ze een speciale hoek van geestelijke hel voor zichzelf. Waar komen de problemen van een negatief zelfbeeld vandaan?

Een negatief zelfbeeld start bij de opvoeding

Heel wat mensen met een negatief zelfbeeld hoor je vertellen dat ze als kind hard werden bekritiseerd door hun moeder of vader. Ouders willen altijd het beste voor hun kinderen, maar in plaats van aanmoediging geven ze vaak bewust of onbewust kritiek. ” Slimme meisjes of jongens doen dat niet!” ” Als je je zo kleedt, zal geen mens je ooit willen hebben.” ” Waarom kan je niet meer op je zus of broer lijken!” Vaak vloeit de kritiek die we op onszelf hebben voort uit de kritiek die anderen op ons hebben. Sommige mensen nemen hun veroordelingen over en meestal op zo’n diep niveau dat ze het verschil niet kunnen zien. Kinderen nemen vaak het bekritiserend stokje over van hun ouders, terwijl ze zich met anderen vergelijken. Tot op zekere hoogte leren we allemaal onszelf met anderen te vergelijken. Dit om, bijna zonder het te beseffen, een zelfbeeld op te bouwen. Voor hen die voortdurend bekritiseerd werden, zal het eerder een negatief zelfbeeld worden. Dankzij het stemmetje van hun ouders in hun hoofd. Maar wat is zelfbeeld, precies?

Het zelfbeeld

  • “Ik ben 35, ik zou net als alle anderen mijn eigen plek moeten hebben om te leven.”
  • “Waarom heb ik nog geen vaste relatie, terwijl mijn leeftijdsgenoten dat wel hebben?”
  • “Zie ik er ouder uit dan mijn leeftijdsgenoten?”

Hoe zijn we een object geworden dat moet worden vergeleken, beoordeeld, geprezen of bekritiseerd? Heel simpel: omdat we het toelaten! We zijn prachtig onbewust in de wereld geboren. Met een ‘ik’ van puur gewaar zijn, waarin het zelf als een object zich nog niet in onze geest heeft gevormd. Maar beetje bij beetje leren we onszelf te zien zoals we denken dat anderen ons willen zien. We leren onszelf te vergelijken, niet alleen met anderen, maar ook met ons ingebeeld idee van hoe we zouden moeten zijn. En zelfs als we onszelf positief zouden vergelijken met andere mensen, maakt het feit dat we onszelf vergelijken ons kwetsbaar. De meeste mensen leven met een negatief zelfbeeld en  ‘comparanoia’ (het leven leven door de lens van de mensen om zich heen). Vroeg of laat verscheurt het hen, omdat het de verkwikkende spontaniteit die ze ooit hebben gekend verknoeit en bederft. Heb je het gevoel dat je niet zo goed bent als andere mensen? Gooi dat negatief zelfbeeld weg en leer jezelf op een positieve manier kennen met PBL-Coaching & Training. Meer informatie en een vrijblijvende kennismaking: www.pbl-coaching.nl

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn