Artikel website

Nederlandse organisaties met artikelen voor bedrijven

Sollicitatiebrief

Ben jij op zoek naar werk? Dan zul jij waarschijnlijk al menig sollicitatiebrief geschreven hebben. Maar pak je dit wel op de juiste manier aan? Solliciteren is nog niet zo eenvoudig, het is meer dan enkel aangeven dat jij beschikbaar bent en dat je over de juiste ervaring en functie-eisen beschikt. Het hele proces van een sollicitatie bestaat uit verscheidene stappen, namelijk:

Om uiteindelijk voor het gesprek uitgenodigd te worden, zul je ervoor moeten zorgen dat je alle stappen goed uitvoert. Veel mensen zijn geneigd om het belang van de brief te onderschatten. Uit de CV die zij erbij opsturen wordt immers wel duidelijk waarom juist zij heel geschikt zijn of goed bij de onderneming passen? Bedenk je dan dat dit niet enkel voor jou geldt, maar dat er veel meer geschikte kandidaten zijn. Het schrijven van een goede sollicitatiebrief is een manier om jou van al deze andere kandidaten te onderscheiden en het is daarom ook echt van belang om hier de nodige aandacht aan te schenken.

Wat vermeld je in een sollicitatiebrief?

Dat het schrijven van een goede sollicitatiebrief belangrijk is, dat zal uit bovenstaande wel duidelijk zijn geworden. Dit is al zo op het moment dat jij op een vacature reageert, maar het is nog meer het geval op het moment dat jij een open sollicitatie verstuurt. Want waarom zouden zij immers de tijd en de moeite nemen om jouw CV te bekijken op een moment dat zij geen nieuwe medewerkers zoeken? Je moet dan wel heel overtuigend duidelijk kunnen maken waarom juist jij een geschikt persoon bent om voor hen te komen werken. Hoe doe je dit? Wat vermeld je in je sollicitatiebrief? Als jij je realiseert dat dit ook wel een motivatiebrief genoemd wordt, dan geeft dit al meer duidelijkheid over de inhoud die er verwacht wordt. Je kunt er een toelichting geven op jouw Curriculum Vitae, je kunt laten zien hoe de opleiding en de ervaring die jij hebt goed passen bij het bedrijf en bij de functie. Je kunt ook vertellen over waarom jij graag voor de betreffende onderneming zou willen werken of wat jou zo aanspreekt in de baan die zij beschikbaar stellen. Als je deze zaken duidelijk laat overkomen in je sollicitatiebrief, dan maak je zeker meer kans op het uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek.

Vind handige tips bij Lifebrander

Heb jij alsnog moeite met het schrijven van een sollicitatiebrief, zou je graag meer willen weten over een goede opbouw hiervan of zou je graag wat goede voorbeelden willen zien? Dan moet je eens naar de website van Lifebrander gaan. Zij bieden op hun sites heel veel tips voor het vinden van werk, waaronder tips voor het schrijven van goede brieven. Ze gaan daarbij niet enkel in op hoe je een sollicitatiebrief opstelt, maar ook op zaken als het kiezen van een passende opmaak. Daarnaast kun je bij hen ook veel andere tips vinden, bijvoorbeeld op het gebied van personal branding en op het gebied van het opstellen van een goede CV. Wat zet je daar bijvoorbeeld wel of niet in? En hoe stel je een digitaal Curriculum Vitae op? Welke layout kies je? Er zijn veel verschillende zaken waar je aan kunt denken en die jou kunnen onderscheiden van anderen. Het is zeker de moeite waard om eens op hun website te kijken als jij op zoek bent naar een baan, niet alleen hun tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief zijn de moeite waard!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn