Artikel website

Nederlandse organisaties met artikelen voor bedrijven

Stressincontinentie: oorzaken en tips

Incontinentie is een probleem dat bij veel mensen in Nederland voorkomt. Hierbij verliest men ongewild urine of zelfs ontlasting en spelen er vaak ook aanvullende klachten mee, zoals plasproblemen of chronische obstipatie in de darmen. Om het ongewenst urineverlies op te vangen bestaan gelukkig diverse incontinentiematerialen, maar soms zijn zwaardere methodes nodig. U kunt dan denken aan katheters, onderleggers en darmspoelingen om voldoende zorg te geven aan het probleem. Bij beginnende stressincontinentie kunt u echter voldoen met incontinentiematerialen van TENA, waardoor u kunt rekenen op een droog en fris gevoel. Zelfs als u last hebt van incontinentie gedurende de dag, zult u zelfverzekerd zijn van een uitstekende oplossing. Hier volgt informatie over oorzaken en enkele tips om effectief met stressincontinentie om te gaan.

Wat wordt verstaan onder stressincontinentie?

Bij het woord stressincontinentie denkt u wellicht dat het een gevolg is van dagelijkse stress die u ondervindt. Echter staat het niet direct in verband met psychische stress, maar betreft het eerder de drukverhoging in de buikholte. Tijdens lichamelijke inspanningen verliest u zo ongewild urine en dit kan uw activiteiten nadelig beïnvloeden. Stressincontinentie kan dus voorkomen tijdens het sporten, maar ook optreden tijdens onverwachte inspanningen zoals hoesten, lachen of indien u veel zware dingen moet tillen. U zult hier rekening mee moeten houden, om ongelukjes te vermijden en ervoor te zorgen dat u bent voorbereid als het onverwachts optreedt. TENA-incontinentiemateriaal is erop gemaakt om u specifiek bij dit soort voorvallen te helpen en ondersteuning te bieden bij ongewenst urineverlies. Zo hoeft u zich nooit zorgen te maken als u onverwachts enkele druppels of zelfs scheuten aan urine verliest.

Oorzaken van stressincontinentie

Bij stressincontinentie spelen vaak de bekkenbodemspieren op. Als deze niet meer geheel sterk en stevig zijn, dan kan dit invloed hebben op de werking van de blaasfunctie. Wanneer de bekkenbodemspieren stevig zijn, dragen ze bij aan het juist afsluiten van de blaas. Zo wordt de urine optimaal tegengehouden. Als gevolg van een zwangerschap of bevalling kan het gebeuren dat de spieren hun kracht verliezen. Ook tijdens de overgang is dit een veelvoorkomend verschijnsel. De bekkenbodemspieren spannen minder goed samen, waardoor u urine verliest tijdens inspanning. Stressincontinentie komt vaker voor bij vrouwen, maar is alsnog niet onbekend onder mannen. Verschillende oefeningen zijn nodig om de bekkenbodemspieren te trainen en opnieuw aan te sterken.

Slechter functioneren van spieren

Stressincontinentie komt veel voor bij vrouwen in alle leeftijden. Verschillende levensgebeurtenissen kunnen ertoe leiden dat de bekkenbodemspieren niet optimaal meer functioneren. De bekkenbodemspieren en de blaashals worden slapper en de blaas vervalt hierdoor in een soort ruststand. De plasbuis zakt enigszins uit, doordat de bekkenbodemspieren deze niet voldoende ondersteunen. De plasbuis kan hierdoor niet meer dezelfde mate aan weerstand bieden aan de druk vanuit de blaas, waardoor ongewild urineverlies optreedt. Hormonale veranderingen, een bevalling of onverwachte sterke druk op de bekkenbodemspieren kunnen deze uit balans trekken en ervoor zorgen dat ze verslappen. Ook een moeilijke stoelgang kan een verzakking verergeren.

Verlichting bij stressincontinentie

U kunt gebruikmaken van uitstekend incontinentiemateriaal om het ongewild urineverlies mee op te vangen. Hiervoor zijn diverse opties beschikbaar. Bij licht urineverlies kunt u kiezen voor inlegkruisjes of verbanden, zodat u onbezorgd uw activiteiten kunt vervolgen. Zwaarder urineverlies vraagt om het gebruik van TENA Pants, broekjes of slips, waarbij alles zorgvuldig wordt opgevangen. U voelt zich altijd droog en zelfverzekerd en hoeft zich geen zorgen te maken over nare geurtjes of doorlekken. Na verloop van tijd hebt u zelfs nauwelijks nog door dat stressincontinentie een rol speelt in uw leven. Met goede oefeningen om de spieren opnieuw te versterken, kunt u het incontinentiemateriaal gebruiken als overbrugging, maar uiteraard biedt het tevens voldoende ondersteuning bij voortduren van de klachten. Meer weten? Bekijk hier de keuzehulp van hulpmiddelonline.nl en ontdek welk materiaal geschikt voor uw situatie is.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn