Artikel website

Nederlandse organisaties met artikelen voor bedrijven

Tweedehands boeken kopen maakte mijn hobby weer betaalbaar

Je hebt mensen die graag lezen. Dan heb je mensen die heel erg graag lezen – en daarna heb je mensen zoals ik. Eigenlijk lees ik elke dag minstens een paar uur en kan ik urenlang genieten van een goed boek. Boeken zijn gemaakt als een kunstvorm, maar zijn tegelijkertijd een spiegel naar de ziel. Niet die van de schrijver, maar die van de lezer. De informatie die je uit een boek haalt en de manier waarop je een boek leest, dat is bepalend voor wie jij als persoon bent. Persoonlijk denk ik dat mensen die veel gelezen hebben daarom veel slimmer zijn dan de mensen die nauwelijks een boek lezen. Maar wanneer je zo ontzettend veel gelezen hebt, dan wordt het lastig om nieuwe boeken te vinden die je ook aanstaan. Gelukkig zijn er nog genoeg titels die ik op mijn verlanglijstje heb staan, zoals ‘Het boek der Rusteloosheid’ die ik graag nog eens zou lezen. Ook weet ik dat ik nog niet alle boeken gelezen heb van Bernlef en heb ik een paar titels op de lijst staan van Oscar Wilde, mijn persoonlijke favoriet. Maar de kosten van de hobby liepen flink op de laatste tijd.

Tweedehands boeken kopen – het verhaal verandert er niet van

Een andere fervent lezer wees me op de website van Kwabbernoot (https://www.kwabbernoot.nl/) die inmiddels niet meer actief is. Via Kwabbernoot kun je tweedehands boeken kopen tegen een fractie van de prijs. Dat maakte het voor mij mogelijk om direct een heel aantal boeken te vinden die ik graag wilde lezen – zonder dat ik direct de volprijs moest betalen voor deze meesterwerken. Tweedehands boeken kopen klinkt wellicht als het kopen van afdankertjes, maar zo werkt het niet. Tweedehands boeken kopen is het kopen van boeken die in een prima conditie zijn. En laten we eerlijk zijn: het is niet zo dat het verhaal ineens verandert wanneer je kiest voor tweedehands boeken kopen. Wat wel verandert, dat is de prijs en laat dat nou precies zijn waar ik naar op zoek was bij mijn zoektocht. Tweedehands boeken kopen leende zich overigens ook prima voor mijn andere hobby, geschiedenis. Zo heb ik meerdere titels kunnen vinden over mijn twee specialismes:

  • Oost-Europa na 1917;
  • Opkomst van moderne staten.

Titels die nu in mijn boekenkast pronken en die ik graag nog ga lezen wanneer ik mijn andere aanwinsten door heb kunnen nemen, want dankzij Kwabbernoot heb ik nu veel te veel te lezen.

Waarom lezen zo leuk is

Lezen is niet alleen een manier om informatie te vergaren. Lezen is ook een manier om gewoon eens weg te vluchten naar een andere wereld. Je leert mensen kennen, komt in dorpen en steden waar je nooit geweest bent en kijkt naar de wereld en de visie van een schrijver. Vooral mijn Oost-Europese literatuur is een deel van de collectie die ik vaak in handen heb. Deze schrijvers groeiden op in een compleet andere wereld en hebben dingen meegemaakt die we ons nauwelijks nog voor kunnen stellen. Hun verhalen zijn unieke vertellingen, het zijn verhalen uit landen hier helemaal niet zo heel ver vandaan en toch weten we er bijzonder weinig van. Daarnaast lees ik graag de oudere Nederlandstalige werken, zeker uit het Interbellum. Het is bijzonder om in de geschiedenis te kijken door de ogen van een schrijver, zeker wanneer het proza of poëzie is. En dankzij tweedehands boeken kopen kan het nog voordelig ook. Tweedehands boeken kopen is voor mij zeker een succes geweest bij het uitbreiden van mijn grote collectie.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn