Artikel website

Nederlandse organisaties met artikelen voor bedrijven

Wilt u ook meer terugvordering van bijstand?

Meerbijstand - Terugvordering van bijstandHet krijgen van bijstand is voor heel veel mensen super fijn. Maar het kan zo zijn dat er om de een of andere reden iets is veranderd waardoor u geen recht meer heeft op bijstand. Het komt redelijk vaak voor dat mensen dit niet doorhebben en de bijstand wel blijven ontvangen. De overheid gaat dan een terugvordering van bijstand doen met terugwerkende kracht. Dit betekent dan dat u een heel bedrag in een keer terug moet betalen, vaak zelfs met een boete. Als u bijstand ontvangt dan bent u natuurlijk niet heel vermogend, het is daarom een enorme klap als u in een keer zo’n groot bedrag terug moet betalen als gevolg van de terugvordering van bijstand. Het is daarom enorm belangrijk dat u goed in de gaten houdt of u wel of geen recht op bijstand heeft en wanneer u het dus moet uitzetten. Zo kunt u voorkomen dat er een terugvordering van bijstand komt.

Terugvordering van bijstand, wat is de bijstand eigenlijk?

Denkt u dat u in aanmerking komt voor bijstand? Wij zullen even kort uitleggen voor wie de bijstand is en voor wie niet. Kort gezegd is het voor mensen die geen eigen inkomen kunnen verkrijgen en ook niet in aanmerking komen voor een van de andere uitkeringen die de Nederlandse overheid biedt. Als u wel de bijstand ontvangt maar dit niet terecht is kan de overheid op terugvordering van bijstand overgaan. Deze bijstandswet is een van de paradepaardjes van het Nederlandse sociale systeem. Hierdoor heeft namelijk werkelijk iedereen de kans om in zijn basis behoeften te voorzien. Iedereen krijgt genoeg geld om aan eten en een huisvesting te komen, je moet het alleen wel zelf goed kunnen besteden. Wel wordt er bij de bijstand ook rekening gehouden met de gezinssituatie. Op een gegeven moment liep het namelijk een beetje uit de hand met de mensen die bijstand ontvingen en met meerdere mensen in een huis woonden. Ze konden de prijs voor het huis en eten dan splitsen en hadden enorm veel te besteden elke maand, vaak meer dan huishoudens met werkende mensen. Er is dan natuurlijk minder reden om te gaan werken en dat is niet wat de overheid wil bereiken met de bijstand. Terugvordering van bijstand kan je dan niet meer maken als sociale dienst zijnde, dus hebben ze de regeling veranderd. Ook als u samenwoont dan krijgt u minder bijstand. Ook als uw partner waarmee u samenwoont, werkt wordt gekeken naar hoeveel diegene verdient en of u dan nog recht op bijstand heeft hangt hier van af. Als u hier valse informatie over opgeeft en de sociale dienst komt hier achter dan gaan ze over op terugvordering van bijstand.

Waarom heeft u meerbijstand.nl nodig?

Voorbeelden van redenen die verklaren waarom u geen recht meer heeft op bijstand zijn:

  • uw vermogen of inkomsten zijn teveel gegroeid
  • uw inkomen is hoger dan de bijstand uitkering
  • u komt in aanmerking voor een andere uitkering

In al deze gevallen moet u dus goed oppassen dat u uw eigen bijstand uitzet. De overheid ziet het namelijk als uw eigen verantwoordelijkheid of dit wel of niet aan te vragen. Terugvordering van bijstand kan om veel verschillende redenen plaatsvinden. Een van de meest voorkomende redenen is dat mensen verkeerde informatie aan de sociale dienst hebben doorgegeven. De sociale dienst keert dan bijstand uit op basis van verkeerde informatie. Ze controleren aan het eind van het jaar pas of de informatie klopt, als dit dan niet het geval blijkt te zijn vindt er een terugvordering van bijstand plaats. U moet dan dus alles terug betalen en vaak ook nog een boete. Denk er dus heel goed om dat u alles goed invult en ook naar waarheid antwoord geeft op de vragen die ze stellen. Een andere veel voorkomende reden voor terugvordering van bijstand is dat mensen die bijstand ontvangen zich niet aan de verplichtingen houden. Hier komt de sociale dienst ook altijd pas later achter en dan moet alle ontvangen bijstand terugbetaald worden. In uitzonderlijke gevallen komt het ook wel eens voor dat u voor een maand wordt uitgesloten van bijstand in plaats van het terugbetalen van het bedrag. Mensen die het geld echt niet hebben om terug te betalen kunnen zo toch de schuld aflossen. U hoort het wel, als u bijstand ontvangt of er mee gaat beginnen moet u echt heel goed opletten. Voor u het weet heeft u een enorme schuld, en als u in de bijstand zit kan u dit er natuurlijk absoluut niet bij hebben dat de overheid op terugvordering van bijstand overgaat. Het bedrijf meerbijstand.nl heeft daarom een dienst opgezet om u te helpen. U hoeft zelf niet enorme onderzoeken te ondernemen om op de hoogte te zijn van wat er allemaal nodig is voor de bijstand, u kunt gewoon de hulp van de experts bij meerbijstand.nl inschakelen. Zij hebben namelijk ruime ervaring met het aanvragen van bijstand en weten alle eisen zo uit hun hoofd, zo kunt u terugvordering van bijstand voorkomen. U kunt via het contactformulier op de website hun hulp inschakelen, u hoeft alleen wat gegevens in te vullen en het schikkingsformulier van de sociale dienst mee te sturen. Heeft u vragen over terugvordering van bijstand neem dan contact op met meerbijstand.nl. U kunt bellen, maar ook vragen stellen over de mail is mogelijk. Aarzel niet en kijk vandaag nog wat ze voor u kunnen betekenen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn